Szaszłyki jagnięce

by - 00:28

Witam Was kochani dziś przygotowałam przepis na przepyszne grillowane arabskie szaszłyki jagnięce. Jest to klasyczny przepis kuchni arabskiej. Ja kocham takie smaki. Połączenie kuminu, kolędy i  mięty wprowadza mnie w iście turecką bajkę. Jeśli jesteście z podobnej bajki i to są wasze smaki to ten przepis będzie dla Was strzałem w dziesiątkę. Natomiast jeśli nigdy nie jadłeś jagnięciny w podobnym wydaniu, albo w ogóle jej nie jadłeś to myślę, że ten przepis ma szanse na zmienię Twoich teorii na temat tego mięsa.  U mnie kotleciki podawane są ryżem z domieszką kurkumy oraz ajranem. Szczególnie zachęcam Was do popijania dania ajranen, idealnie komponuje się z mięsem. Buon Appito !


SKŁADNIKI
Kotleciki :
  • 500 g jagnięciny ( tłustszy kawałek może być jagnięcina na gulasz ) 
  • 1 łyżeczka cząbru mielonego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • kilka listków świeżej kolendry ( należy zagnieść ja w moździerzy z odrobiną oliwy, jeśli nie ma świeżej bądź moździerzy dodać 1 łyżeczkę suszonej ) 
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
  • szczypta soli
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej sezamowy ( bądź inny rzepakowy, słonecznikowy )
  • Patyczki do szaszłyka
Ryż
  • 200 g ryżu jaśminowego ( bądz inny )
  • sól 
  • kurkuma  ( bądź curry do smaku )
  • groszek konserwowy mała puszka
  • 1 łyżka oleju sezamowego ( można go zastąpić zwykłym rzepakowym lub słonecznikowym )
Sos miętowy
  • 4 łodygi świeżej mięty
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku
SPOSÓB WYKONANIA 


  1. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie
  2. Ugotowany ryż podsmażamy chwile z kurkuma najlepiej na oleju sezamowym, doprawiamy w razie potrzeby solą bądź pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy groszek i mieszamy wszytko razem na ogniu i ostawiamy z palnika
  3. Sos miętowy, z łodyg mięty ściągamy  listki wsadzamy do pojemnika blender i mielimy z sokiem z wyciśniętej cytryny oraz cukrem trzcinowym, na koniec dodajemy 200 ml jogurtu greckiego, solimy i  pieprzymy do smaku. Miksujemy razem składniki sos powinien być dobrze doprawiomy słodko kwaśny i dość mocno pieprzowy
  4. Mięso jagnięce mielimy, następnie doprawiamy, kminkiem, cząbrem, kolendrą, papryką słodką i ostrą, sól
  5. Następnie dodajemy do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, tarta bułkę i drobno siekana cebulę szalotkę
  6.  Mieszamy i dodajemy jajko, ponownie mieszamy 
  7.  Kształtujemy w dłoni mięso, przed wbiciem można je delikatnie obtoczyć w oleju sezamowym i wbijamy na patyk 
  8.  Kładziemy ostrożnie na rozgrzanego grilla, bądź patelnie grillujemy około 3 minut z każdej strony

Propozycja podania


You May Also Like

0 komentarze