Jogurtowe pancakes z jabłkami w cynamonie

by - 12:11

Witajcie, dzisiejsze śniadanie u mnie na słodko. Lubię tak zaczynać dzień, umilić go odrobiną słodyczy. Do zrobienia pancakes użyłam ksylitolu zamiast cukru ponieważ zawiera on 40% mniej kalorii. Jeśli też należycie do grona osób, które tak jak ja liczą kalorie, to ksylitol jest dobrym zamiennikiem zwykłego cukru. Zapraszam po przepis. Buon Appetito !


 SKŁADNIKI
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 0,5 soku z cytryny
  • 2 łyżki cynamonu
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 170 gram mąki pszennej tortowej 
  • l opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej kokosowy do smażenia
  • syrop klonowy
SPOSÓB WYKONANIA
  1. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, bez szypułek, gniazda oraz nasion
  2. Na patelnię BEZ TŁUSZCZU wsypujemy ksylitol ( bądź cukier ), jak zacznie przybierać formę lekko płynną dodajemy jabłka i mieszamy je razem na patelni. 
  3. Dodajemy sok z cytryny i cynamon
  4. Mieszamy wszytko, aż jabłka zrobią się miękkie, około 5 minut
  5. Odstawiamy do ostygnięcia
  6. W dużej misce mieszamy jogurt z ksylitolem, cukrem waniliowym oraz jajkami
  7. Całość miksujemy na wolnych obrotach krótko bądź mieszamy, nie ubijamy
  8. W osobnym naczyniu mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy do wcześniej wykonanej masy
  9. Wszytko mieszamy bądź miksujemy na wolnych obrotach, do momentu gdy nie będzie grudek z mąki, nie miksujemy bardziej bo stracimy odpowiednią konsystencje
  10. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy placki.  Na patelnie wlewamy je za pomocą łyżki, jedna łyżka jeden placek. Około 4 wchodzi na jedną duża patelnie, uważać aby placki się nie dotykały. Smażymy na wolnym ogniu około 2 minut z każdej strony 
  11. Przekładamy placki na talerz i układamy placek jabłka, placek jabłka, placek i polewamy syropem klonowym

You May Also Like

0 komentarze