Szparagi z serem gorgonzola

by - 13:25

Witajcie, sezon na szparagi w pełni. Można je zrobić z makaronem czy jajkiem. Ogólnie pyszne, zdrowe i mało kaloryczne. Dziś na blogu przepis na zielone szparagi. Zielone szparagi mają lekko ostry smak i są łatwe w przygotowaniu. Nie trzeba ich obierać, wystarczy umyć i obciąć końcówki. Zapraszam. Buon Appetito !


SKŁADNIKI
  • 500g szparagów zielonych
  • 1 opakowanie (200g) gorgonzoli piccante
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyczki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
SPOSÓB WYKONANIA
  • Szparagi myjemy i obcinamy końce około 3 cm
  • Zagotowujemy wodę w garnku, solimy ją i dodajemy cukier
  • Zanurzamy je we wrzątku, tak aby główki wystawały poza powierzchnię wody ( żeby szparagi stały można je związać sznurkiem i gotować )
  • Szparagi zielone gotujemy 5 min 
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, robimy to na wolnym ogniu
  • Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek, chwilę go podsmażamy MUSIMY UWAŻAĆ ŻEBY NIE SPALIĆ CZOSNKU !
  • Na patelnie wrzucamy gorgonzole, mieszamy i czekamy aż się trochę roztopi 
  • Dorzucamy nasze ugotowane szparagi i przykrywamy wszytko i tak gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut
Szparagi możemy podawać z jajkiem sadzonym lub w koszulce, z awokado lub inną ulubioną sałatką.

You May Also Like

0 komentarze