Witam Was kochani, przygotowałam dla Was sprawdzony przepis na sernik z szafranem. Jeśli lubicie sernik a chcecie zaskoczyć wszystkich nowym przepisem, to dobrze trafiliście.
Nie ma co się bać szafranu. Fakt, że jest jedną z najdroższych przypraw na świecie, ale do potraw dodajemy jedynie szczyptę. Ma posmak miodowy lekko metaliczny z goryczką. Szafran jest tak drogi ponieważ, aby zebrać 1 kg znamion potrzeba aż 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego. Barwi on potrawę na żółto. Dodajemy go naprawdę niewiele, zbyt dużo ilość spowoduje że danie będzie gorzkie. Ma on również właściwości lecznicze, poprawia krążenie krwi, działa uspakajająco. Stosowany był w przebiegu chorób zakaźnych. Używany w medycynie ludowej oraz chińskiej. Znany już był w starożytnym Rzymie i Grecji.
- 150 g miękkiego masła
- 70 g drobnego cukru do wypieku
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki ryżowej
- szczypta nitek szafranu
- 400g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
- 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie w maszynce (ewentualnie twaróg sernikowy wtedy bez masła roztopionego )
- 100 g masła (roztopionego i ostudzonego do sera )
- 6 jajek, oddzielnie żółtka od białek
- forma z odpinaną obręczą o średnicy 24 - 25 cm
- Najpierw robimy spód ciasta
- Masło ucieramy mikserem razem z cukrem przez około 6 minut
- Dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksujemy przez chwilę następnie wygniatamy ręką ciasto w kulę
- Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni
- Do formy do pieczenia wykładamy papier do pieczenia. Najlepiej wyciąć potrzebną ilość
- Następnie ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek
- Rozwałkowanym ciastem należy wyłożyć dno oraz boki formy, mniej więcej do 2/3 wysokości
- Ciasto może się rwać, ale należy je dokleić delikatnie palcami
- Następnie formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez około 25 minut
- Upieczone ciasto wyciągamy i studzimy
- Teraz należy zrobić masę serową
- Szafran umieszczamy w moździerzu i rozcieramy
- Następnie mieszamy z 4 łyżkami ciepłego mleka skondensowanego
- Twaróg mielimy i dodajemy rozpuszczone masło ( jeśli używamy gotowego twarogu sernikowego to od razu dodajemy mleko)
- Następnie dodajemy do twarogu mleko skondensowane i rozpuszczony szafran, mieszamy wszytko
- Żółtka ucieramy przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksujemy na zmniejszonych obrotach miksera i dodajemy po łyżce masy serowej
- Białka ubijamy na pianę i za pomocą łyżki łączymy z masą serową
- Masę przekładamy na upieczony spód
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni . Na spód piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne i wlewamy do niego przegotowaną wodę
- Na formę z sernikiem kładziemy luźno papier do pieczenia, tak aby nie dotykał on masy serowej
- Sernik pieczemy przez 50 minut, pod przykryciem z papieru. Na koniec masa powinna być ścięta
- Po zakończeniu pieczenia zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku na 10 minut. Następnie stopniowo otwieramy drzwiczki i studzić sernik
- Wyciągamy i studzimy na kratce, całkowicie ostudzimy
- Następnie ściągamy obręcz i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc
0 komentarze