Wegańska zupa z soczewicą i kaszą, pieczoną papryką i pomidorami
Witam kochani, mam dziś dla Was przepis na słynną zupę paprykową. Przepis jest ulepszony, przez co smak jest jeszcze lepszy, bardziej wyraźniejszy. Zupa jest wegańska więc w przepisie zastosowałam bulion warzywny, jeśli jecie mięso to możecie zastąpić go bulionem mięsnym ale chudym, drobiowym. Następnym wariantem jest kasza jeśli w waszej diecie ograniczacie gluten to do zupy dodajecie kaszę gryczaną. Natomiast gdy gluten Wam nie straszny to proponuję zrobić z kaszą bulgur. Do zupy należy dodać soli oraz cukru. Ja używam tylko soli różowej himalajskiej ale jeśli Wy używacie zwykłej jodowanej to dodajcie jej troszkę mniej bo jest mocniejsza . W razie potrzeby lepiej dosolić pod koniec niż przesolić na początku. Jeśli chodzi o cukier użyłam brązowego bo lubię jego lekko wyrazistszy smak, ale możecie dodać normalny biały. Buona Appetito
- 100 g soczewicy czerwonej
- 100 g kaszy bulgur bądź gryczanej prażonej
- około 1,5 litra bulionu warzywnego
- 3 duże pomidory malinowe
- 4 papryki czerwone
- 2 cebule białe
- 2 ząbki czosnku
- 80 g przecieru pomidorowego
- Świeża mięta
- Świeżą kolędra
- Sól
- Pieprz cayenne
- Kminek mielony
- Papryka słodka
- Papryka wędzona
- 0,5 Cytryny
- Oliwa
- Cukier
- Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i przekrawamy na pół, usuwamy białe gorzkie części
- Na blaszce kładziemy papier do pieczenia następnie paprykę i rozgnieć ja dłonią. Tak przygotowaną paprykę polewamy oliwą i solimy
- Gdy piekarnik się rozgrzeje wkładamy paprykę i pieczemy ją 20 minut
- Płuczemy kaszę i soczewicę kilka razy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Pomidory należy spożyć
- Na desce do krojenia siekamy cebulę
- W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, podsmażamy ją chwilę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę wszytko razem tak aby nie przypalić czosnku i wlewamy bulion
- Gdy bulion się zagotuję dodajemy kaszę, soczewicę oraz łyżeczkę soli, gotujemy wszytko pod przykryciem około 15 minut ( gdyby zupa była za gęsta dodajemy szklankę wody )
- Ściągamy skórkę ze sparzonych pomidorów i usuwamy ze środka twardą część
- Ściągamy skórkę z wcześniej upieczonej papryki ( bardziej przypieczone kawałki skórki można zostawić )
- Do miski blendera wkładamy pomidory, paprykę. Dodajemy łyżkę kminku, papryki słodkiej, papryki wędzonej, cukru, soli oraz pół łyżeczki pieprzu cayenne. Następnie dodajemy sok z przeciśniętej cytryny oraz przecier pomidorowy
- Miksujemy wszytko na jedną masę i wlewamy do naszej zupy
- Gotujemy wszytko razem około 15 minut
- Zupę podajemy z posiekaną świeża miętą oraz kolendrą
0 komentarze