Tagliatelle con i funghi
Witam Was kochani dawno nie było żadnego przepisu. Oczywiście nie zapomniałam o gotowaniu i mam tak dużo przepisów, że można było gotować przez miesiąc co innego, ale czas. Wieczny brak czasu. Odwieczny problem, ale postaram się poprawić.
Związku z tym, że grzybów w lesie jest od groma to przedstawiam Wam przepis na makaron tagliatelle z grzybami. Jakimi grzybami ? Takimi które uda się znaleźć w lesie. Przepis w wersji oryginalnej jest z borowikami. Zapraszam i zachęcam do gotowania. Buon Appetito !
SKŁADNIKI
- 0,5 kg makaronu tagliatelle
- 300-400 g pomidorków truskawkowych ( bądź innych mniejszych )
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 100 mililitrów białe wytrawnego wina
- 150 gram śmietanki 30 %
- 500 gram grzybów leśnych ( borowików )
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 łyżki oliwy
- pieprz i sól według uznania
SPOSÓB WYKONANIA
- Jeśli są to świeże grzyby to należy je umyć dokładnie i gotować dwa razy po 15 min. przy drugim gotowaniu osolić wodę. Po ugotowaniu kroimy grzyby
- Czosnek i szalotkę obieramy i myjemy. Ząbek czosnku lekko rozgniatamy. Natomiast szalotkę kroimy i drobno szatkujemy
- Zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy go al dente
- Lejemy oliwę na patelnię, na wolnym ogniu następnie dodajemy czosnek i szalotkę. Smażymy całość około 3-4 minut tak aby nie przypalić czosnku
- Dodajemy grzyby i tymianek, smażymy kilka minut na mocnym ogniu
- Wlewamy wino, przykrywamy całość i dusimy wszytko 5 min.
- Dodajemy następnie śmietankę i mieszamy intensywnie aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu
- Następnie dodajemy pomidory i mieszamy je dokładnie z innymi składnikami
- Gotowy makaron dodajemy na patelnie, mieszamy z składniami, smażymy około 2 minut
- Tak gotowy makaron możemy podawać z parmezanem
0 komentarze