Szybki kurczak z orzechami nerkowca
Witajcie, dzisiaj na obiad postanowiłam zrobić coś szybkiego, ale smacznego i zdrowego. Czasami może się wydawać, że zdrowe przepisy wymagają czasu i niedostępnych produktów. Nic mylnego w prostocie siła jak w modzie proste klasyczne zawsze na czasie i tak również jest z gotowaniem. Im więcej obróbek tym mniej składników odżywczych. Tym przepisem zainspirowała mnie pewna instagramowiczka ze Stanów, wprowadziłam kilka modyfikacji i wyszło cudne jedzonko. Buon Appetito !
SKŁADNIKI
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka bądź jedna podwójna
- 3 papryki czerwone
- jedna mała główka brokuła
- szczypior
- 2 ząbki czosnku
- 100g orzechów nerkowca
- imbir według uznania ( ja go dodaje dość sporo bo lubię jego smak i ostrość )
- olej rzepakowy ( około 4 łyżek )
- słodka papryka ( przyprawa )
- sos sojowy ( do przyprawienia kurczaka )
- pierz ( nie solę jak dodaje sos sojowy )
SPOSÓB WYKONANIA
- Kurczaka czyścimy i kroimy w kotkę wrzucamy do miski i dolewamy sos sojowy tak, aby kurczak był w nim zamoczony, przyprawiamy papryką słodką i odstawiamy do lodówki na 30 min.
- Orzechy nerkowca prażymy w piekarniku przez 3-4 min w wysokiej tem.
- Wlewamy olej na patelnię rozgrzewamy go porządnie i wrzucamy naszego doprawionego kurczaka
- Lekko go obsmażamy z obu stron wrzucamy czosnek, mieszamy i dodajemy paprykę i brokuł
- Przykrywamy pokrywką patelnie i dusimy mięsko z warzywami przez około 10 min. od czasu do czasu mieszamy
- Sprawdzamy czy brokuł jest miękki jak tak to wrzucamy imbir, pieprz i nerkowce i chwile gotujemy (jak nie to jeszcze chwilkę gotujemy aż będzie miękki ale nie guma )
- Na koniec dodajemy szczypior i wszytko jeszcze raz dokładnie mieszamy
Porcja obiadowa dla 3 osób
A tu filmik z przygotowań :)
0 komentarze